Tüm ilgiyi bal arıları çekmiş gibi görünse de, aslında dünyada 20.000'den fazla inanılmaz arı türü var! Her türden arılar (bir avuç istisna dışında), dünyadaki çiçekli bitkilerin şaşırtıcı bir şekilde yüzde 80'i için temel tozlayıcılardır.
İşte tanımaya değer sekiz büyüleyici arı grubu. Gelin birlikte göz atalım. 👇
1) Bombus Arıları
Dünyada 250'den fazla bombus arısı türü (Bombus cinsi) vardır. Bu büyük, sağlam arılar çok verimli tozlayıcılardır ve pek çok yabani bitkinin yanı sıra bir dizi ürün için de önemlidir.
Bal arıları gibi sosyal böceklerdir ve bir kraliçe, erkek erkek arılar ve işçilerle yuva yaparlar. Tipik olarak agresif değildirler ancak dikensiz iğneleriyle birden çok kez sokabilirler.
2) Ter Arıları
Halictidae olarak da bilinen ter arıları, küçük arılardan oluşan geniş ve çeşitli bir ailedir. Tipik olarak ince bir şekle sahiptirler ve metalik yeşil, mavi, mor veya siyah veya metalik olmayan bir renk olabilirler.
Bu arılar agresif değildir ve genellikle insan derisi üzerindeki ter kokusuna gelir. Çoğu yer altında yuva yapar. Pek çok tür yalnız yaşarken, bazıları ortak, yarı sosyal ve hatta gerçek sosyal böceklerdir.
3) Sıvacı Arılar
(Colletidae) Selofan arıları veya polyester arıları olarak da bilinen sıvacı arılar, yaklaşık 3.000 küçük, kısa dilli arı türünden oluşan bir ailedir. Boyut ve renk bakımından bal arılarına benzerler, ancak bal arılarının aksine bu böcekler yalnızdır ve yerde yuva yaparlar.
Ortak isimlerini dişilerin kuluçka hücrelerini selofana benzeyen bir tür polyester bileşikle kaplamasından veya sıvamasından alırlar. Bu, yumurtalarını ve yavrularını yağmurdan ve mantar istilacılarından korur. Dişi sıvacılar üzerine basıldığında acı verirler ama genellikle çok pasifisttirler.
4) Marangoz Arılar
Marangoz arılar (Xylocopinae alt familyası) bombus arılarına benzer, ancak genellikle tüysüz bir karınları vardır ve sosyal böcekler değildirler. İsimlerini, dişilerinin güçlü çenelerini kullanarak yavruları için yuva yeri olarak tahtada delikler açmasından alıyorlar. Bazen insan yapılarına verdikleri zarar nedeniyle zararlı olarak kabul edilseler de, marangoz arılar önemli tozlayıcılardır.
Erkekler bölgeseldir ve bir yuvalama alanını tehdit edici bir şekilde koruyabilirken, iğneleri yoktur. Dişiler sokabilir ama genellikle daha uysaldır.
5) Maden Arıları
Maden arıları, Andrenidae familyasının üyeleridir ve dünyanın her yerinde bulunurlar. Birçok türün kırmızımsı altın rengi saçları ve uzun belirgin karınları vardır.
Bu yalnız arılar yerde yuva yaparlar ve dişiler genellikle yavruları için uzun, özenle dallanmış yuva yerleri kazarlar.
6) Yaprak Kesici Arılar
Yaprak kesici arılar, Megachilidae ailesini oluşturur. Yalnız arılardır ve toprakta, içi boş bitki saplarında veya tahtadaki küçük oyuklarda yuva yaparlar.
Dişiler, yavruları korumak için yuvalarını sıralamak için kullandıkları belirli bitki örtüsünden (farklı türlerin farklı bitki tercihlerine sahiptir) neredeyse dairesel yaprak parçaları keserler. Diğer birçok arının aksine polenleri arka ayakları yerine karınlarında toplarlar.
7) Mason Arılar
Bazen meyve bahçesi arıları olarak da adlandırılan mason arılar, Osmia cinsinde yüzlerce nazik yalnız arı türünden oluşan bir gruptur . Son derece verimli ve önemli tozlayıcılardır ve birçok çiftçi çiftliklerinde mason arıları bal arısı tozlaşmasını tamamlamaları ve hatta yerini almaları için aktif olarak teşvik eder.
Ahşap oyuklarda yuva yapmalarına rağmen duvarcı arılar odun çiğnemezler. Yuvalama yerleri için doğal boşluklara veya inşa edilmiş "arı otellerine" güvenirler. Dişiler, yuvalama boşluklarının odalarını kapatmak için çamur toplarlar, bu nedenle ortak adları buradan gelir.
8) Euglossine Arıları
Renkli orkide arıları veya euglossine arıları (Euglossini kabilesinden), Amerika'nın her yerinde bulunur ve özellikle tropik ormanların önemli tozlayıcılarıdır. Çok uzun dilleriyle tanınırlar ve 700'den fazla orkide türünün tozlaşmasından sorumludurlar.
Erkekler birincil tozlayıcılardır ve polen veya nektar için yiyecek aramak yerine orkide çiçeklerinden bir eş bulmalarına yardımcı olan özel kimyasallar toplarlar. Dişiler, bazen kardeş ve anne arılarla paylaşılan küçük çamur yuvalarında yaşarlar. Kraliçeleri yoktur ve bal yapmazlar.
Kategori
Bilim
👏👏
YanıtlaSil