Doğu Afrika'da Tanzanya'ya bağlı Zanzibar adasında gerçekleşen bu savaşın çıkış noktası yönetim koltuğunda oluşan boşluktu.
1890 yılında İngiltere ve Almanya tarafından imzalanan antlaşmaya göre, stratejik açıdan önemli olan Doğu Afrika adası İngiliz İmparatorluğu'nun etkisi altındaydı. İngiliz sömürge yönetimi ile beraber çalışmış Hamad bin Thuwaini adanın Sultanı oldu, ancak saltanatı üç yıl sonra beklenmedik bir şekilde öldüğünde sona erdi.
Sultanın ani ölümü herkesi şaşkına çevirdi ve birçok kişi, kendisini Zanzibar'ın yeni sultanı ilan eden kuzeni Halid bin Barghash tarafından zehirlendiğine inandı. İngiliz İmparatorluğu onu yeni sultan olarak onaylarsa, her şey onun için iyi bir şekilde sonuçlanacaktı, fakat işler onun hesapladığı gibi gitmedi.
Sömürge yönetimi boşalan yönetim koltuğuna daha kolay çalışabileceklerini düşündükleri Hamoud bin Muhammed'i getirmeye karar verdi. Bu sebeple sömürge yönetimi, tahttan çekilmesi için Barghash'a bir ültimatom verdi.
Barghash'ın 27 Ağustos 1896'nın sabah 9.00'una kadar sarayı terk etmesi istendi. Koltuğunu bırakmaya pek niyeti olmayan Bargash, bu talebi reddederek üç bin adam topladı ve eski Sultan'ın silahlı yatı ile limanda pusuya yattı.
Bargash'ın topladığı askerler sarayı korumaya hazırlanırken İngiliz yönetimi beş savaş gemisi ile adaya dayandı. İngiliz sömürge yönetimi kendi askerleri dışında, eski Sultan'a sadık kraliyet askerlerini de topladı.
Durumun ciddiyetini verilen ültimatomun sonlarında idrak eden Bargash, ABD elçisinden yardım talep etse de, sömürge yönetimi 27 Ağustos sabahı saat tam 09.02'de ateş açtı. 09.02'de açılan ateşle başlayan, dünyanın en kısa savaşı resmen 38 dakika sonra sona erdi. Bargash'ın sığındığı Glaskow isimli yat gemisi anında batırıldı ve bir anda askerleri etkisiz kaldı.
Ölü sayısının artması ve sarayın düşecek olması ona tek seçeneği sundu; canını kurtarmak. Güç bela kaçmayı başaran Bargash, Alman konsolosluğuna sığındı. İngilizler, Almanlardan Bargash'ı kendilerine teslim edilmesini istedi fakat Bargash 2 Ekim 1896 yılında Almanların elinden de bir şekilde kaçmayı başardı.
Bir zamanlar sultanlık koltuğunda hak iddia eden Bargash, 1916 yılında İngilizler tarafından yakalanana kadar Tanzanya'nın Darüsselam kentinde yaşamına devam etti. Sürgün hayatından sonra Kenya'nın Mombasa kentinde yaşamına müsade edilen Bargash, 1927 yılında öldü.
Kategori
Tarih